• SCOOL CUP 2009

            • SCOOL CUP 2009

              Od 10.03.2009 do 12.03.2009 sa konala zimná verzia Scool Cup 2009 stredných škol v Ski centre Jasná, ktorej sme sa zúčastnili aj my – študenti Strednej odbornej školy v Námestove. Na toto podujatie sa mohli prihlásiť všetky stredné odborné školy, gymnázia a odborné učilištia. Študentská rada pod vedením Mgr. Silvie Čižmárovej urobila výber 12 žiakov, ktorí školu reprezentovali v dvoch základných disciplínach:

              1.obrovský slalom na lyžiach – Ivana Kvaková 2.O,Ľudmila Madleňáková 3.T, Iveta Jakubjaková 3.T, Róbert Grobarčík 3.T, Dominik Traj 3. T, Marek Zembjak 2.P,
              2.obrovský slalom na snovborde – Silvia Kviatková 3.T, Lenka Sitáriková 3.P, Miroslava Rajniaková 3.P, Dominik Hrkeľ 2.T, Jakub Kršák 2.T, Róbert Buček 3.T.

              Súťaž prebiehala v skvelej atmosfére. Prvý deň po príchode do strediska sme sa ubytovali, zaregistrovali súťažiacich, dobrá večera, po ktorej bol deň ukončený lampiónovým pochodom. Druhý aj tretí deň sa súťažilo v jednotlivých disciplínach. Súťaženie bolo spojené s workshopmi a pripraveným programom pre viac ako 400 súťažiacich. O 16 hod. tretieho dňa začalo ukončenie Scool Cup-u slávnostným vyhlásením výsledkov a odovzdávaním cien. Ocenené boli hlavne športové školy, no aj napriek tomu sme nezostali smutní, pretože sme si s nimi mohli zmerať sily a výborne nás medzi nimi reprezentovali Jakub Kršák a Silvia Kviatková, ktorí si týmto zaslúžia obrovskú pochvalu. Samozrejme, že si ju zaslúžia aj všetci ostatní, pretože v tomto prípade je potvrdená pravda: “Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.” Pri pohľade na súťažné trate, by si viacerí rozmysleli, či súťažiť alebo nie. Mnohí by to vzdali, no my sme mali chuť a odvahu bojovať. Touto cestou sa chceme poďakovať študentskej rade, že nám umožnila zúčastniť sa tohto skvelého výletu a získať tak nové priateľstvá a kontakty.

              Róbert Grobarčík, 3. T

              Fotografie z akcie
            • MÓDNA LÍNIA MLADÝCH 2009

            • Stredná odborná škola v Námestove opäť medzi víťaznými školami


              Aj v tomto roku sa Stredná odborná škola v Námestove zúčastnila 3. ročníka celoslovenskej súťaže „Módna línia mladých 2009“ v Prešove.
              Do súťaže sa zapojili študentky 2. ročníka, ktoré chceli vytvoriť niečo zaujímavé a pekné. Čo sa im naozaj podarilo, pretože upútali divákov a najmä porotu. Bolo to veľké úsilie, niekoľko týždňov práce, šitia, skúšania. Snažili sa čo najskôr vytvoriť najkrajšie modely, s pomocou majsteriek Aleny Hvoľkovej a Martiny Kajanovej to zvládli excelentne.

              Stredná odborná škola v Námestove sa v tejto súťaži prezentovala kolekciou dámskych pestrofarebných kabátov s krásnymi doplnkami, za ktoré si odniesla vynikajúce 1.miesto a 3. miesto získali za extravagantné komplety. Konkurencia našej škole bola obrovská. Stretli sa tu odborné školy odevníckeho zamerania z rôznych kútov Slovenska.
              Každá škola bola výnimočná svojim štýlom, strihovými variáciami aj predvedením modelov. Bola to úžasná prehliadka fantázie, nápadov, pestrosti, farebnosti, modelárskych kombinácií a praktických zručnosti žiakov.
              Súťaž sa začala slávnostným otvorením a všetci zainteresovaní vhupli do jej kolobehu spolu s desiatkami ďalších nadšencov mladej a živej módy. Prehliadka za prehliadkou. Prezliekanie sa do nových a nových modelov. Upravovanie každého detailu. Bola tam naozaj úžasná atmosféra. Všetok zhon a tréma zrazu pominula v jedinej sekunde, pri vyhlasovaní víťaza.
              Najkrajší pocit je ten, keď v okamihu vyslovenia názvu Stredná odborná škola v Námestove a mena víťaza, vám preblesknú mysľou obrazy z celej výroby kolekcií.
              Niekto by povedal, že to až toľko neznamená. Ale ono to znamená veľmi veľa. Majestátny pocit dívať sa na niečo, čo vyšlo spod našich rúk a ľudia to ocenia a páči sa im to.


              PhDr. Erika Hrkľová

              - pozrite si fotografie z akcie -
            • Radostný piatok

            • Piatok 27. marca 2009 prežili študenti Strednej odbornej školy v Námestove radostný a veľmi obohacujúci deň. Zúčastnili sa Súťaže „Písanie na počítači študentov stredných škôl hornej Oravy“, ktoré zorganizovala Spojená škola, Námestovo – Slanická osada.
              Súťaž bola zameraná na presnosť a rýchlosť pri odpise textu. Z našej školy sa v „tvrdej konkurencii“ na veľmi peknom

              3. mieste umiestnila Kristína Protušová – žiačka 4. T triedy (odbor technické a informatické služby), s rýchlosťou 284,8 čistých úderov za minútu. Ani chlapci sa nedali zahanbiť a boli jej tesne v pätách –
              Peter Kubek, žiak 2. P triedy (odbor obchod a podnikanie) s počtom čistých úderov 277,6 za minútu a Ján Vnenčák, žiak 2. O triedy (odbor obchod a podnikanie) s počtom čistých úderov 256,8 za minútu.
              Radosť do žíl sa nám vlievala aj pri vyhlásení výsledkov pri umiestnení jednotlivých zúčastnených škôl, ktoré bolo nasledovné:


              1. miesto - Stredná odborná škola v Námestove, s celkovým počtom čistých úderov 819,2
              2. miesto - Spojená škola Námestovo - Slanická osada, s celkovým počtom čistých úderov 766,5
              3. miesto - Súkromná SOŠ podnikania Námestovo – Slanická osada, s celkovým počtom čistých úderov 751,6
              4. miesto - Obchodná akadémia Tvrdošín s celkovým počtom čistých úderov 718,2.


              Prežili sme nielen radosť z víťazstva, ale aj veľmi príjemnú priateľskú atmosféru, ktorú pripravili organizátorky Ing. Yvona Kenderová a Mgr. Katarína Miková, za čo im úprimne ďakujeme a zároveň sa tešíme opäť o rok.

              PaedDr. Marianna Šuráňová
            • Sing a song

            • Naša škola v spolupráci so študentskou spoločnosťou INDEPENDENCE usporiadala v kultúrnom dome v Námestove hudobný program , v ktorom súťažili žiaci našej školy. Videli sme tu originálne prevedenia piesní ,vo väčšine slovenských.
              Najviac nás očarila 1.T , ktorá prišla ako slávna jedenástka zo Superstar. Ich vystúpenie milo prekvapilo . Nesmieme však zabudnúť na ostatných zúčastnených, ktorí ukázali, čo vedia a pobavili nás svojimi výkonmi.
              Netušili sme , koľko talentu a odvahy majú naši spolužiaci Programom nás sprevádzali „kočky“ z 3.C, ktoré celý program moderovali prezlečené za slávnych spevákov a speváčky , ako napr. Madona, Michael Jackson, Dara Rolins a Rythmus, Tweens, Tina,... . Samozrejme nesmieme zabudnúť na nášho hudobného hosťa, ktorým bola skupina BROKEN DREAMS - ďakujeme. Každý z nás si určite odnášal niečo iné - príjemný pocit, niektorí tortu, iní vyhratú tombolu, iní dobrú náladu a všetci sme určite prežili ďalší skvelý deň – deň bez učenia - pozrite sériu obrázkov -->
            • Spievaj - trsaj

            • Na našej škole saneniesol iba v duchu maturít z nemeckého jazyka. My obyčajní „nematuranti“ sme sa rozhodli baviť inak. Študentská rada s pomocou profesorov a študentov pripravila program „Spievaj, Trsaj“.
              Názov hovorí za všetko,no na spresnenie- spievali sa slovenské piesne všetkých možných štýlov a aj sa tancovalo –„Trsalo“ .Moderátorky Darin a Naďka na začiatku predstavili porotu, v ktorej boli tentokrát aj skutoční (tí, čo sa vyznajú) porotcovia : riaditeľka súkromnej hudobnej školy , naše panie profesorky........ a niektorí zo zástupcov študentov. Programu sa zúčastnila väčšina tried až na výnimky (2.D tie sa museli učiť -za trest, že si nič nepripravili ) a 1.N (museli po skončení programu upratovať kulturák). Triedy spievali ako o dušu. Motiváciou boli chutné torty a darčekové koše plné sladkostí. Zástupkyňa poroty vyhlásila výsledky.

              Sladké 1. miesto za spev i tanec v jednom si odnášala 2.A
              Publikum sa „rehotalo“ na piesni od Krímešu - Vytlač hnis - v ich podaní to bol nezabudnuteľný zážitok: -).

              Na dalších miestach boli :
              2 miesto -1.O
              3. miesto - 2 .C

              Do tanečnej súťaže sa prihlásili len tri triedy, no aj tie nás zabavili. Tu prvé miesto patrilo vystúpeniu 3.C s choreografiou Zuzky a Janky .

              Na dalších miestach boli:
              2 .miesto 2..C ,
              3. miesto 1.P

              Zúčastnili sa aj zvláštni hostia - skupina break-dance z Tvrdošína.

              Pred ich vystúpením sme si pozreli modelky a modely, ktoré „ zahviezdili“ na súťažiach po celom Slovensku. Slávnostne boli odovzdané aj ceny budúcim úspešným návrhárkam, ktoré sa zúčastnili súťaže v navrhovaní odevov. Program bol veľmi pestrý a zaujímavý. Všetci sa dobre bavili
              - Študentská rada. -

              pozrite sériu obrázkov -->
            • Miss a boy školy

            • Ako iste všetci viete na našej škole sa konala súťaž krásy (teda skôr inteligencie)na ktorej sa zúčastnili žiaci a žiačky našej školy. Súťažili v rôznych disciplínach ako napr. inteligenčný test, netradičná móda, večerná róba, atď... Súťažiaci sa na móle predviedli najlepšie ako vedeli a ako im to ich oblečenie dovolilo. Ich inteligenciu a krasu hodnotila viacčlenná porota, ktorá sa skladala z členov študentskej rady, profesorov a majstrov našej školy.... Rozhodovanie poroty nebolo vôbec ľahké, pretože ich bolo veľa a každému sa páčil niekto iný. No nakoniec sa po dlhom rozhodovaní dohodli na týchto osôbkach:
              V kategórii MISS vyhrala prvé miesto Barbora Chudjaková z 2.C,
              druhú a tretiu priečku obsadili kočky zo 4.A-Monika Paterková a Maria Florková.
              V kategórii boy školy sa na prvom mieste umiestnil chalan z
              1.T-Vladimír Štepunek,na druhom mieste skončil Mário Kuláš z 1.O a tretiu priečku obsadil
              Martin Devečka z 1.P. Na túto súťaž boli samozrejme pripravené hodnotné ceny, na ktoré prispela škola. Chceme sa teda poďakovať za účasť na tejto akcii a poprosiť aby ste boli taký aktívny aj na budúcom ročníku...- pozrite sériu obrázkov -->
            • Sing song

            • Na našej škole sa uskutočnila prvý krát spevácka súťaž, organizovaná študentskou radou z názvom Sing Song. Od dňa vyvesenia plagátu sa horlivo venovala príprave každá trieda našej školy. Rev jelení,či spev blažený znel po chodbách školy. Podmienkou súťažiacich bolo zaspievať anglickú, resp. neslovenskú pieseň a tak prejaviť svoju znalosť jazyka a spevácky talent.

              „ráno o 8:00 na nás čakala prázdna sála v mestskom kultúrnom podniku v Námestove. Za necelú hodinku sme mali my (študentská rada) stihnúť výzdobu, pripraviť hudobné nástroje, skúšku mikrofónov za čo sme si vyslúžili prívlastok „geniálny“ J.“

              Už pred deviatov sa sála zaplnila účinkujúcimi a div(i)ákmi zároveň. Moderátorky privítali publikum oblečené v slávnostných róbach, úsmevom na perách,roztraseným hlasom a strapatým účesom. Neskôr už spovedali tých čo dospievali. Zachrípnuté hlásky tak odpovedali na klasické otázky: Kto? Ako dlho? Prečo? spieval práve túto pieseň.

              Tréma v zákulisí aj na javisku sprevádzala takmer každého. Len zlatý klinec programu náš učiteľský zbor budil dojem, že to slovo je im cudzie. „Kaťušinkého “(Kaťuša alias pani prof. Branická) sebavedomia sa zľakli aj slečny moderátorky. Tie nie a nie urobiť rozhovor. Ruštinu poznajú iba z Mrázika,no aj ten je zo slovenským dabingom. A pionieri? Hm...?Sorry , i dont know. No boli skvelý, to sa zhodnú všetci. Nakoniec porota na čele z pani prof. Staviarskou rozhodla o víťazovi. Stala sa ňou 2.A trieda pána prof. Sitáša. Získali tortu za spev,choreografiu a kostýmy. Na druhom a treťom mieste boli síce menšie torty, no nemenej chutné. To môžu potvrdiť triedy . Pre ostatných bol cenou útechy aspoň deň zábavného programu a rozptýlenia.

              Ak si niekto myslite, že torta mala byť vaša, nezúfajte. Snažte sa, trénujte,spievajte nielen v sprche a možno na daľšom sing songu budete z torty o pár gramov ťažší práve Vy.
              Nadežda Pajtová 3.C

              2.A
              tvrdo cvičí spev
              a
              choreografiu.
              Na
              výzvu moderátoriek nasúpili postupne
              1.N,
              4.A,
              3.A,
              3.B,
              3.C,
              3.D,
              2.D,
              2.A,
              2.C,
              1.A,
              1.O,
              1.P,
              1.T.
              Nasledovalo
              veľké prekvapenie.
              Kaťuša
              znie.
              Ovácie
              boli obrovské
              a
              dlhotrvajúce.