• Cezpoľný beh

            • Dňa 24. septembra 2010 sme sa zúčastnili okresného kola v Cezpoľnom behu, ktorý sa konal v Breze. Naša škola do boja vyslala týchto pretekárov:

              Študenti: Jagnešák Rastislav; Jancek Dominik; Bugán Marek

              Študentky: Václavová Dáša; Košutová Katarína; Miklušáková Nikola

              Naši pretekári sa v tvrdej konkurencií stredných škôl z Námestovského okresu nestratili a domov si doniesli aj pár diplomov. Rastislav Jagnešák potvrdil svoju formu a druhý rok po sebe s prehľadom získal prvé miesto. Dominik Jancek musel pretek po problémoch s kolenom odstúpiť. Marek Bugán sa už neumiestnil na bodovateľnom mieste a tak nám v družstvách pripadla neobľúbená štvrtá priečka.

              Dievčatá príjemne prekvapili a skončili na peknom treťom mieste v družstvách. Najväčším prekvapením bola Katarína Košútová z 1.M ktora do posledného metra atakovala vedúcu pretekárku. Gratulujeme ku krásnemu druhému miestu. Pretekárky Dáša Václavová (siedme miesto) a Nikola Miklošáková (deviate miesto) doplnili potrebný počet bodov na tretie miesto.

              Ďakujem našim študentom za vzornú reprezentáciu školy.

              Radovan Pňaček

              [2010] Cezpoľný beh
            • Drogy - ďakujem, nemám záujem

            • Milí žiaci,

               

              po dvojmesačnom oddychu sa opäť stretáme plní síl, novej energie a kreativity, ktorú budeme určite potrebovať v novom školskom roku 2010/2011.

              Ak máte záujem prejaviť svoju kreativitu a taktiež  názor na dnešný svet, ktorý je stále viac ovládaný drogami, zapojte sa do súťaže s názvom: Drogy – ďakujem, nemám záujem. Pomocou svojej tvorivosti a fantázie vytvorte plagát s protidrogovou tematikou (priebežné vyhodnotenie – po polroku)

                  

              Organizátorky súťaže:

                                                                                       

              PhDr. Erika Hrkľová☺ 

              Mgr. Erika Bystričanová☺      

                                                

            • CAMBRIDGE - ubytovanie a zaujímavosti pre študentov

            •  

              Miestom môjho dočasného pobytu sa stal byt na okraji Cambridge, kde som bývala s mladou študentkou zo Španielska a 3 študentkami z Thai-Wanu. Napriek tomu, že pochádzame  nielen z rôznych krajín, dokonca kontinentov a máme rôzne farby pleti, rôzne povolania, vyznávame rôzne náboženstvá a sme rôzneho veku, našli sme si spoločnú reč, samozrejme, že angličtinu. A s veľkou radosťou môžem konštatovať, že to bolo veľmi príjemné multikultúrne spolunažívanie. Museli sme sa dohodnúť na mnohých veciach  a vždy sme sa dohodli bez problémov. Radi sme spolu večerali a rozprávali sa o našich krajinách, záujmoch, miestach, ktoré sme navštívili a množstve ďalších vecí.

               

              Čo by mohlo zaujímať mojich študentov?

               

              Videla som, že aj študentom s nízkou znalosťou angličtiny je možné vysvetľovať veci v angličtine, takže to chcem tiež urobiť.

              Získala som zaujímavé materiály, ktoré chcem použiť na hodinách.

              Inšpirovalo ma to, aby som viac využívala internet na mojich hodinách angličtiny, ak budem mať príležitosť.

              To, čo pravdepodobne bude mojich žiakov zaujímať najviac je, že by som im rada dopriala, možnosť komunikovať so „živými Angličanmi“, a teda že chcem zorganizovať niekoľkodňovú školskú akciu vo Veľkej Británii.

              Dúfam, že môj pobyt bol užitočný nielen pre mňa, ale že to pomôže aj mojim študentom. Všeky ostatné zaujímavosti a detaily z môjho "prázdninového pobytu", ktoré ostali nevypovedané, veľmi rada sprostredkujem pri osobnej komunkácii.

               

              Ing. Mária Macejová

              [2010] Cambridge
            • CAMBRIDGE – jazykový pobyt

            •  

              V dňoch od 5. júla do 16. júla 2010 som sa zúčastnila na kurze, ktorý ma lákal už niekoľko rokov a  to na kurze pre zahraničných učiteľov anglického jazyka v nádhernom anglickom univerzitnom meste Cambridge v škole EF International Language Schools. Dostala som sa tam vďaka grantu získanému z projektu EU pre celoživotné vzdelávanie učiteľov v rámci programu Comenius, ktoré na Slovensku zabezpečuje SAAIC.

               

              Čo sa dialo na kurze pre učiteľov v Cambridge?

              Rozvrh obsahoval spolu 64 vyučovacích hodín (trvajúcich 40 minút) hlavne v škole EF, ale aj praktické aktivity mimo školy v meste. V rozvrhu boli zaradené hodiny ako napríklad písanie, čítanie, počúvanie, rozprávanie, čiže 4 základné jazykové zručnosti s množstvom nápadov ako to urobiť efektívnejším a zaujímavejším ale aj mnohé ďalšie. Hospitácie na hodinách učiteľov EF boli tiež prínosom aj vďaka spätnej väzbe, keď sme hodiny a prístupy učiteľov analyzovali. Bola to pre mňa veľmi zaujímavá časť kurzu, lebo som mohla pozorovať  a učiť sa aj od nich.

               

              Vyvrcholením kurzu boli naše vlastné mini hodiny pre kolegov -  mikrovyučovanie.  Znamenalo to pre nás vytvoriť 3- člennú skupinku, dohodnúť sa na téme, pripraviť si spoločne hodinu a tiež ju odučiť, pričom našimi žiakmi boli naši kolegovia učitelia. Rada konštatujem, že to bolo pre mňa nielen poučné ale aj veľmi zábavné.

               

              Počas celého kurzu boli používané mnohé metódy, ktoré sme si mohli vyskúšať ako študenti a zistiť na vlastnej koži ako tieto metódy a prístupy pôsobia na nás, teda v tomto prípade na študentoch. Mali sme možnosť pozorovať našich troch vynikajúcich anglických učiteľov a učiť sa priamo od nich.

               

              Pre mňa najzaujímavejšie mimoškolské aktivity boli posedenie v „pube“ so spolužiakmi, teda učiteľmi z rôznych krajín Európy počnúc severskými krajinami Fínskom, Nórskom, Dánskom cez Poľsko, Rusko, Nemecko, až po Turecko a Argentínu a našimi učiteľmi zo školy EF. Druhou atraktívnou aktivitou bolo  na splavovanie rieky Cam na plti. Je to jedna z najväčších atrakcií tohto mesta. Plte sú podobné tým, aké nájdeme napríklad v našom Oravskom Podzámku či Červenom kláštore.

               

              Ing. Mária Macejová