• Deň počatého dieťaťa

            • Dňa 25. marca 2010 sa študenti našej školy zúčastnia celoslovenskej kampane „Deň počatého dieťaťa“.

              Tento rok sa koná už 10. ročník kampane, ktorej cieľom je šíriť úctu ku každému dieťaťu od počatia, zdvihnúť verejne hlas na ich obranu, šíriť argumenty v prospech ochrany detí ako aj dať možnosť verejne prejaviť postoj za život.

              Kampaň je možné podporiť nosením bielej stužky na odeve v týždni od 22. marca do 28. marca 2010. Biela stužka je symbol rešpektovania práva na život od počatia.

              A preto nezabudni: „Aj tvoj život začal počatím.“

              PhDr. Erika Hrkľová

            • Výchovný koncert :-)

            • Dňa 16. marca 2010 sa študenti našej školy zúčastnia výchovného koncertu s názvom


              “Od antiky po realizmus“ 
              literárno-hudobné pásmo o svetových literárnych obdobiach, ktoré koncipoval herec, recitátor, člen činohry SND a pedagóg hereckej tvorby na VŠMU v Bratislave – pán Ladislav Chudík v alternácii s Jozefom Šimonovičom.

              Umeleckým prednesom a odborným výkladom predstavia základné prozaické žánre neveršovanej epiky: román, novelu, poviedku, ale i humoresku a epos.

              Po literárno-vednej analýze uvedených období, charakterizácii vývinu literárnych druhov a žánrov so zreteľom na porovnanie hrdinov vybraných literárnych diel, bude nasledovať umelecký prednes najvýznamnejších prozaických klenotov danej epochy.

              Koncert je doplnený zhudobnenými básňami.

              PhDr. Erika Hrkľová

            • Svetový deň boja proti AIDS

            • Stredná odborná škola v Námestove sa opäť zúčastnila na III. ročníku celoslovenskej kampane Červené stužky, ktoré sú symbolom boja proti chorobe AIDS.
              Svetová zdravotnícka organizácia pred 20 rokmi rozhodla, že 1. december sa bude pripomínať ako Svetový deň boja proti AIDS. Počas tohto dňa sa rozdávajú symbolické červené stužky, ktoré sa stali medzinárodným symbolom boja proti AIDS. Jej pripnutím môže verejnosť vyjadriť spolupatričnosť s ľuďmi žijúcimi s AIDS. Táto smrteľná choroba predstavuje celosvetový problém a zasahuje do všetkých úrovní spoločnosti – týka sa štátov, komunít, rodín a každého jedného z nás. Slovenská republika patrí medzi krajiny s relatívne nízkym počtom ľudí s AIDS. V súčasnosti nie je k dispozícii účinná očkovacia látka a napriek pokroku v liečbe zostáva toto ochorenie stále nevyliečiteľné. Žiadna iná choroba neprináša toľko obáv, strachu, odporu, zdravotníckych a spoločenských problémov ako táto. Nakoľko má AIDS presne definované cesty prenosu je prevencia najdôležitejšou súčasťou boja proti šíreniu tejto infekcie.
              III. ročník celoslovenskej kampane, prebieha na našej škole od 2. septembra 2009 a vyvrcholí dňa 1. decembra 2009.
              Veľmi podporujeme celoslovenskú kampaň Červené stužky a práve preto sme sa rozhodli na našej škole uskutočniť slávnostnú akadémiu 1. decembra 2009, začiatok o 9.00 hod., s nasledovným programom (účinkujú študenti 2.0 triedy):
              1. príhovor
              2. všeobecne o AIDS
              3. prezentácia
              4. rozšírenie + dôsledky
              5. krátke video
              6. úvaha (doprovod flauta)
              7. divadlo
              8. symbol červená stužka
              9. básne (doprovod gitara)
              10. záver
              11. pieseň (doprovod varhany vlastná tvorba študentov 2.0 triedy na tému AIDS)
              Celý deň 1. decembra sa budú rozdávať červené stužky (za dobrovoľný finančný príspevok – vyzbierané peniaze budú zaslané na Misiu sv. Jána v Barbertone).

              Ste srdečne vítaní :-)

              PhDr. Erika Hrkľová

              Fotografie s akcie si môžete pozrieť TU