• Výchovný koncert „Čo je veľa, to je veľa“ - študentské postrehy

            • O výchovnom koncerte "Čo je veľa, to je veľa" sme už na stránke školy informovali. Veľmi zaujímavým a prínosným je však aj postreh z tzv. "druhej strany" - z pohľadu študentov. Z ich slov je vidieť, že koncert zasahoval nielen uši, ale aj srdce. Posúďte sami:

              Výchovný koncert mi dal pozitívne vedomosti, odpovedal mi na moje nezodpovedané otázky. Chcel poukázať na to, že aké je veľké násilie na Slovensku, ako sa obchoduje s ľuďmi. Chceli poukázať aj na to, že zabaviť sa dá aj ináč ako s alkoholom. Bolo to dobré premyslené. Môžem povedať, že to bol poučný koncert.
              (Patrícia Gogoľáková)


              „Život je ako jedna veľká kniha, ale má zmysel len pre toho kto vie z nej čítať!“
              Odporúčam si to pozrieť každému, pretože do života je to dobrá skúsenosť. Motivovali nás, aby sme konali dobro. Podľa mňa presne vystihli ako to chodí vo svete... Veľmi sa mi to páčilo a dúfam, že budeme mať veľa takýchto koncertov.
              (Jarka Kazimierová)


              Tento koncert sa mi veľmi páčil. Spievali nám výborné pesničky a hovorili nám o problémoch tohto sveta. Mňa osobne najviac zaujala téma ako drogy, obchodovanie s bielym mäsom a únosy ľudí. Keď som sa nad tým zamyslela a predstavila si v danej situácii seba, prešiel ma mráz po chrbte. Dúfam, že študenti našej školy pochopili o čom je ozajstný život. Mne sa tento výchovný koncert naozaj veľmi páčil a som rada, že si niektorí z toho koncertu zobrali príklad. Zároveň ďakujem pani profesorke Erike Hrkľovej, že nám tento "suprový" koncert organizačne zabezpečila.
              (Mária Ferancová)


              Na tomto výchovnom koncerte sa mi páčilo všetko. Nebolo tam nič čo by sa mi páčilo viac alebo menej. Bolo to skôr na zamyslenie. O tom aké je vo svete násilie a zlo. Ale nič z toho by nemuselo byť, keby sa ľudia zamysleli a uvedomili si, že svet môže byť tak bezstarostný a bez násilia, keby sa „chcelo“.
              Výzva: „Nepokazme si život, veď máme len jeden a keď ho stratíme, nikto nám ho už nevráti
              späť.“
              (Dominika Murínová)


              „Dobrá hudba alebo ako si nepokaziť život.“
              Ako si predstavujem ideálny začiatok školského dňa? Dobrou hudbou a dobrým ponaučením. Takýto deň sa konal v utorok 8. 12. 2009. Preplnená sála v kultúrnom dome v Námestove a špičkoví hudobníci zaručovali už vopred skvelú náladu. Hlavným predmetom tohto hudobného vystúpenia bolo ponaučenie a ochrana pred únosmi, drogami a násilím. Bolo to príjemné oddýchnutie od obyčajného stereotypného školského vyučovania. Formou hudby a pesničiek to bolo na oveľa lepšej úrovni ako keby tam mal stať nejaký ujo v saku a hodinu vykladať. Z toho mi vyplýva, že by si ľudia mali dávať na seba pozor a treba tieto výzvy brať vážne. Tak nezabúdajme: „Čo dáš, to sa ti vráti.“
              (Ondrej Branický)
            • Korešpondenčná škola ekológie

            • V období od septembra 2009 do marca 2010 sú pod vedením Mgr. Zlatice Jurčiovej zapojení žiaci našej školy do Korešpondenčnej súťaže ekológie, ktorej priebeh je realizovaný v 6 kolách.

              Súťažné aktivity zahŕňajú nielen otázky, ale aj doplňovačky a tvorivú činnosť, ktorej výsledky sú systematicky zasielané na adresu organizátora OZ Tatry.

              Aktívnymi súťažiacimi našej školy sú:
              - 1. M - Katarína Bolibruchová, Petra Šurinová, Alena Ptačinová, Mária Bošánová, Beáta Brenkusová, Monika Protušová, Slavomíra Slovíková, Jana Borová, Silvia Bystričanová, Mária Črchlanová a Mário Turac.
              - 1. T - Erik Briliak, Žaneta Kobyliaková, Ján Koľada, Matej Lacek, Marek Sitarčík, Katarína Svetlošáková, Monika Šeliánová, Tomáš Šimútka, Pavol Veselovský a Helena Vojtkuľáková.

              Zúčastneným prajeme veľa správnych riešení a tvorivého ducha vo všetkých kolách súťaže.

              Mgr. Zlatica Jurčiová
            • Anglické divadelné predstavenie - Guliverove cesty

            • Divadelné predstavenie hry Jonathana Swifta - Guliverove cesty bolo obohacujúcim zážitkom pre vybraných žiakov našej školy, ktorého sa zúčastnili 23. októbra 2009 pod vedením Mgr. Kytkovej a Ing. Bedrichovej.

              Kultúrny zážitok však nebol jediným prínosom tohto významného dňa. Žiaci si prostredníctvom hereckých výkonov mohli prehĺbiť aj svoje vedomosti z angličtiny. Dramatické spracovanie uvedenej hry bolo totiž divákom priblížené hercami v anglickom jazyku. Z podujatia odchádzali všetci nielen obohatení o novú skúsenosť, ale aj spokojní so svojimi znalosťami v cudzom jazyku.

              Ing. Zuzana Bedrichová, Mgr. Erika Kytková
            • Jeden svet na školách

            • Pod týmto názvom sa realizuje séria aktivít projektu Rady Európy, do ktorého sa zapojila aj naša škola.

              Študentom 2. - 4. ročníka sú prostredníctvom šiestich dokumentárnych filmov priblížené závažné problémy zo života ľudí v niektorých častiach sveta:
              - Deti zo stanice Leningradská - približuje život detí, ktoré sa z rôznych príčin ocitli na ulici po páde železnej opony v Rusku;
              - Lekcia bieloruštiny - situácia v Bielorusku v období boja za zvrchovanosť;
              - Červená stuha okolo môjho domu - ako sa dá žiť s AIDS;
              - Kambodža Trust - hrozba zabudnutých mín z vojny, život ľudí s amputovanými končatinami následkom ich výbuchu;
              - My kupujeme, kto platí? Satanova dielňa - zobrazuje reálny svet výroby odevov a hračiek v Číne.

              Jednotlivé témy sú rozdiskutované a doplnené ďalšími aktivitami.

              PhDr. Beata Staviarska
            • Grantové programy v regionálnom cestovnom ruchu

            • 27. októbra 2009 sa žiaci 3. a 4. ročníka odboru obchod a podnikanie zúčastnili na besede s RNDr. Jánom Bencúrom. Študenti ohodnotili besedu ako obohacujúcu, pretože získali množstvo informácií o spôsoboch a formách získavania finančných prostriedkov pre rozvoj cestovného ruchu a o možnostiach podnikať v tejto oblasti.

              PhDr. Beata Staviarska
            • Výchovný koncert

            • Dňa 8. decembra 2009 sa študenti našej školy zúčastnia výchovného koncertu s názvom

              "Čo je veľa, to je veľa"

              "... VÝCHOVNÝ KONCERT - slová, ktoré v žiakoch vzbudzujú nedôveru. Opäť to bude predstavenie plné poučiek a nezaujímavého výkladu?

              Všetky pochybnosti, ale rýchlo zmiznú, keď Vám svoj koncert predvedie dvojica Radko Pažej a Jaro Gažo. Nenásilnou formou aktualizujú to, čo nás najviac páli..."

              Antidiskriminačný koncert, ktorý je zameraný hlavne na medziľudské vzťahy, prevenciu voči intolerancii, neľudskosti, šikanovaniu, drogám a domácemu násiliu.

              Všetci sa na nich veľmi tešíme J

              PhDr. Erika Hrkľová
            • Proti telesným trestom detí

            • V roku 2009 vrcholí kampaň, ktorá je zameraná na ochranu detí pred telesnými trestami. Prostredníctvom plagátov umiestnených v priestoroch školy upozorňujeme na závažnosť tohto problému vo svete a vyjadrujeme odmietavý postoj voči akémukoľvek prejavu násilia v spoločnosti.

              Problematike predchádzania násiliu, neľudskosti a agresivity v správaní a konaní ľudí sa venujú triedni učitelia na triednických hodinách v jednotlivých triedach.

              PhDr. Beata Staviarska
            • Poznáš históriu svojho národa?

            • Pod týmto názvom prebieha dejepisná súťaž pre študentov 1. ročníka, ktorí majú možnosť prezentovať svoje vedomosti z dejín Slovenska.

              Súťažné otázky si pripravujú študenti pod vedením vyučujúcej dejepisu. Tieto sú spolu s vyhodnotením umiestnené na nástenných novinách.

              Všetkým študentom, ktorí sa zapájajú do súťaže prajeme veľa úspechov pri hľadaní správnych odpovedí.

              PhDr. Beata Staviarska
            • Kurz gélových nechtov

            • Dňa 10. - 11. novembra 2009 sme sa zúčastnili 2 dňového kurzu úpravy gelových nechtov.

              Pani Lidka Hlaváčková z Českej republiky nás v 1. deň kurzu oboznámila s jednofázovou a trojfázovou technikou robenia gélových nechtov a s prípravkami, ktoré sú potrebné na tento úkon. Zo začiatku to vyzeralo veľmi jednoduché, no keď sme to na druhý deň skúsili sami zistili sme, že je to pomerne náročné.

              Sme veľmi radi, že sme sa mohli oboznámiť s ďalšou novou technickou v oblasti kozmetiky. Zároveň naše poďakovanie patrí aj vedeniu našej školy a pani majsterkám Kajanovej a Hvoľkovej, ktoré nám tento kurz sprostredkovali.
            • BURZA POVOLANÍ

            • V mesiaci október sme sa už tradične zúčastnili Burzy povolaní v Námestove a v Trstenej.

              Žiakom 9. ročníkov i ostatným záujemcom sme predstavili všetky študijné odbory: Kozmetik, Operátor odevnej výroby, Technické a informatické služby, Manažment regionálneho cestovného ruchu, i učebný odbor: Kaderník, na ktoré sa budú môcť prihlásiť v školskom roku 2010/2011.

              Pri prezentácií sme nielen predstavili odbory SOŠ v Námestove, ale naša úloha spočíva aj v aktívnom poskytovaní služieb - farbenie, formovanie obočia, lakovanie a úprava nechtov, kreslenie ornamentov, tvorba účesov. Prezentácie boli veľmi úzko spojené aj s našou znalosťou v oblasti informatiky.

              Žiakom, ktorí boli prítomní na Burze povolaní veľmi pútavo sledovali všetky činnosti a ocenili zručnosti všetkých našich žiakov. Záujem o oboznámenie sa s jednotlivými odbormi bol veľmi veľký. Veľmi nás to tešilo, pretože sme mohli ukázať to, čo sme sa naučili a zároveň sme sa stali motiváciou, aby sa na našu školu prihlásili aj ostatní záujemcovia.

              Sme veľmi radi, že sme mali tú česť prezentovať našu školu.
            • Líčenie - MARY KAY

            • Dňa 13.11.2009 nám vizážistka p. Ilona Pitáková predstavila produkty zo značky MARY KAY. Predviedla nám postupy pri líčení, kontrast farieb, používanie prípravkov, pomôcok. Prezentácia nás veľmi zaujala, videli sme odlišnosti v líčení. Získané vedomosti sme využili v nasej školskej súťaži kaderníčok - EXTRAVAGANTNÝ ÚČES V OPERE, fotky zo súťaže si môžete pozrieť na nástenkách našej školy.

              Kolektív 2.A