• Stolný tenis - okresné kolo


            • Dňa 26. novembra 2009 (štvrtok) žiaci našej školy prezentovali svoju šikovnosť a obratnosť na OKRESNOM KOLE STOLNÉHO TENISU, ktoré sa konalo v SOŠ – technickej v Námestove. V konkurencii stredných škôl okresu Námestovo (SOŠ technická - Námestovo; Gymnázium Antona Bernoláka - Námestovo; Spojená škola - Slanická Osada; SOŠ Educo - Slanická Osada, naša SOŠ - Námestovo) nás reprezentovali:
              - chlapčenské družstvo: Ondrej Bránický (3. T), Dominik Traj (4. T), Pavol Briliak (2. T) a Erik Briliak (1. T)
              - dievčenské družstvo: Veronika Skurcoňáková (2. O), Natália Fábryová (3. T), Zuzana Koľadová (4. T) a Silvia Kviatková (4. T)

              Konkurenčný boj bol veľmi silný, nakoľko účastníci z ostatných škôl sú už dlhoročne reprezentantmi stolnotenisovej ligy vo vlastných obciach a mestách. Napriek tomu, sme na našich súťažiach a ich výsledky právom hrdí. Posúďte sami:
              2. miesto – družstvo dievčat (v rámci dievčenských družstiev)
              4. miesto – družstvo chlapcov (v rámci chlapčenských družstiev)

              Srdečne im blahoželáme a spolu s nimi sa tešíme z ich výborného výsledku.

              PaedDr. Radovan Pňaček
            • Deň otvorených dverí

            • Dňa 2. decembra 2009 (streda) sa na našej škole uskutoční DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ, počas ktorého sa nádejní uchádzači o štúdium na našej škole budú môcť oboznámiť nielen s programom štúdia v odboroch:
              - kaderník
              - kozmetik
              - operátor odevnej výroby
              - manažment regionálneho cestovného ruchu
              - technické a informatické služby,
              ale aj vidieť prácu v jednotlivých odborných učebniach a dielňach odborného výcviku.

              Vždy je lepšie raz zažiť ako dvakrát počuť. Veríme preto, že zážitky a poznatky z Dňa otvorených dverí u žiakov 9. ročníkov základných škôl upevnia ich rozhodnutie pre štúdium na našej škole.
            • Deň študentstva, imatrikulácia

            • Všetci žiaci SOŠ v Námestove sa 19. novembra 2009 zúčastnili imatrikulácie študentov 1.ročníka, ktorú organizačne zabezpečila 3. 0 trieda.

              Vstup do "cechu študentského" bol pre prváčikov stresujúcou záležitosťou. Veríme, že celé stredoškolské štúdium sa pre nich stane nielen výbornou prípravou na budúce zamestnanie, ale tiež časom hlbokých priateľstiev a pekných zážitkov.

              Deň študentstva bol príjemne zavŕšený filmom "Doba ľadová 3", ktorí kvalitne zaktivizoval naše smiechové jamky a doprial žiakom, učiteľom i majstrom našej školy zaslúžený relax tela i duše.
            • Miléniové rozvojové ciele - SĽUB

            • V roku 2000 sa 189 členských štátov OSN zaviazalo, že do 15 rokov sa spoločne pokúsia zmeniť svet k lepšiemu. Stanovili si osem cieľov (Miléniové rozvojové ciele):
              1. Odstrániť extrémnu chudobu a hlad
              2. Dosiahnuť všeobecné základné vzdelanie
              3. Podporiť rodovú rovnosť a posilniť postavenie žien
              4. Znížiť detskú úmrtnosť
              5. Zlepšiť zdravotný stav matiek
              6. Bojovať s HIV/AIDS, maláriou a ďalšími chorobami
              7. Zabezpečiť udržateľnosť životného prostredia
              8. Vytvárať globálne partnerstvo pre rozvoj

              Tieto ciele sústredia pozornosť svetového spoločenstva na dosiahnutie podstatného a merateľného zlepšenia kvality života ľudí. Súhlas s uvedenými miléniovými cieľmi prejavili žiaci našej školy tým, že sa dali odfotografovať s motiváciou: "postav sa a vyjadri svoje áno".

              Ďakujeme za prejav ich spolupatričnosti a podporu všetkým, ktorým týmto sľubom môžu zlepšiť kvalitu života.

            • Odborná exkurzia - Jamel Námestovo

            • V októbri sa s prácou a aktivitami firmy JAMEL - Námestovo mohli oboznámiť aj žiačky 3. A triedy. Pri odbornej exkurzii s majsterkami odborného výcviku - Bc. Zuzanou Kubiritovou a Margitou Košťálikovou mohli byť svedkami prípravy a šitia pánskej konfekcie (pánske saká, pánske obleky, pánske kabáty), čo obohatilo ich odbornosť.
            • Odborná exkurzia - Makyta Púchov

            • Dňa 24. novembra 2009 sme sa (žiačky 2. A a 4. A triedy - z odboru operátor odevnej výroby) pod vedením Ing. Anny Gazdíkovej a pána majstra Jozefa Dudeka zúčastnili na odbornej exkurzii v Makyte Púchov. Videli sme veľa nových a najmä zaujímavých vecí a pracovných operácií na počítačoch - podľa návrhu odevu modelovanie, stupňovanie a polohovanie strihových šablón. Jednotlivé operácie na seba súvisle nadväzovali. Tiež sme si prezreli prácu na plotteri, kde sa vyrezávali základné a pomocné šablóny. Využívajú systém Assyst.

              V strihárni sme videli prácu na veľkom nezvyčajnom stroji - Cutter, kde sa vyrezávali diely a súčiastky odevov. Potom sme pokračovali na šijaciu dielňu, kde šili dámske kostýmy, kabáty pre Taliansko, plášte pre Francúzsko, dámske šaty pre Taliansko a Nemecko. V Makyte Púchov sa vyrába 85 % produkcie pre zahraničie a 15 % pre tuzemsko.

              Veľký dojem v nás zanechali vyšívacie stroje (6 až 12 hlavové - naraz sa farebne vyšilo 6 až 12 kusov), na ktorých sa vyšívali odznaky pre políciu, armádu, požiarnikov, rôzne námety na obrusy a kňazské ornáty.

              Cestou domov sme našu cestu spestrili oddychom v Žiline a unavení, ale zároveň obohatení, sme pokračovali do Námestova.

              Odborná exkurzia bola veľmi zaujímavá a je prínosom pre naše ďalšie vzdelávanie.

              Alena Kosmeľová - žiačka 4. A
            • Biela pastelka - pomoc nevidiacim a slabozrakým


            • Dňa 23. septembra 2009 sa organizovala celoslovenská verejná dobročinná zbierka na pomoc nevidiacim a slabozrakým pod názvom BIELA PASTELKA. Uvedenej zbierky sa zúčastnila aj naša škola, čím žiaci školy prejavili svoju ochotu mať otvorené nielen oči a srdce, ale aj štedré dlane pre ľudí, ktorých život sa aj prostredníctvom tejto zbierky stane hodnotejším.

              Mgr. Daniela Bubláková
            • Študentská kvapka krvi

            • Humánne cítenie a prejavy ľudskosti nie sú výnimkou ani pre pre žiakov našej školy. 26 žiakov to konkrétne vyjadrilo svojou účasťou pri darovaní krvi v Hornooravskej nemocnici v Trstenej 27. októbra 2009.

              Veríme, že tento ich skutok sa stane motivujúcim aj pre ďalších študentov a kvapka krvi sa stane aktivitou celej školy, veď určite nikomu z nás nie sú ľahostajné ľudské osudy a ľudské utrpenie.

              Ing. Daniela Bubláková
            • MAKS - matematická súťaž


            • Veľká matematická súťaž, pre všetkých talentovaných a milujúcich matematiku je aj v našej škole zastúpená účasťou 18 žiakov z 1. A, 1. M, 2. A a 4. T triedy.
              Súťaž je korešpondenčná a spolu má 5 súťažných kôl, v súčasnosti prebieha 2. súťažné kolo. Stále aktívnymi a tvorivými teda ostávajú:

              1. A - Katarína Durčáková, Lucia Bugajová, Silvia Pavlonková
              1. M - Beáta Brenkusová, Veronika Plaštiaková, Eva Bugajová, Simona Grofčíková, Katarína Bolibruchová, Petra Šurinová, Mária Bošanová, Alena Ptačinová, Magdaléna Holešová, Mária Hrubošová, Mário Turac
              2. A - Lucia Kadavá, Jana Lipničanová
              4. T - Pavol Kvasniak, Zuzana Koľadová

              Tešíme sa, že prejavujú svoju ochotu rozvíjať tvorivé myslenia a rozvíjajú svoje kompetencie aj v tejto oblasti. Aj v ďalších kolách im prajeme veľa úspechov.

              Mgr. Zlatica Jurčiová
            • Bačová žena - divadelné predstavenie v Žiline


            • 28. 10. 2009 – triedy 3.T a 1. K navštívili divadelné predstavenie Ivana Stodolu „Bačova žena“ v mestskom divadle v Žiline. Predstavenia sa zúčastnilo spolu 45 žiakov, a všetci zúčastnení ocenili nielen herecké výkony, ale aj celkové spracovanie tejto divadelnej hry. Popoludnie bolo spestrené prehliadkou historického námestia Žiliny. Celé kultúrne podujatie sa mohlo uskutočniť aj vďaka príspevku zo ZRPŠ, z ktorého bola uhradená polovica cestovných výdavkov.

              Na ďalšie príjemné stretnutie a kultúrne vyžitie s tešia: Mgr. Jagnešáková a Mgr. Mikytová
            • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo


            • 10. 11. 2009 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci riešili testy z anglickej gramatiky, slovnej zásoby, počúvania a čítania. V ústnej časti preukázali svoje komunikačné a jazykové schopnosti, pohotovosť a kreativitu.

              Výsledky boli nasledovné:
              1.Dominika Maťaťová, 4. O
              2.Pavol Kvasniak, 4, T
              3.Daniela Veselovská, 3. O
              4.Marcela Blažeňáková, 2. O
              5.Veronika Jadrňáková, 3. O
              6.Ondrej Branický, 3. T

              Ostatní súťažiaci: Ľubica Romaňáková, Mária Hušľová, Katarína Hušľová, Mária Plaštiaková, Andrea Babečková, Soňa Machajdová, Gabriela Belicajová, Lucia Urbaníková.

              Okrem vecných cien všetci súťažiaci získali extra body do ich bodového hodnotenia nasledovne: 30 b. prvé tri miesta, 20 b. za 4. až 6. miesto, po 10 b. ostatní súťažiaci za účasť.
              Predmetová komisia cudzích jazykov ďakuje všetkým, ktorí našli odvahu a šli si zmerať sily s ostatnými zanietencami pre cudzie jazyky. Držíme palce Dominike Maťaťovej, ktorá bude reprezentovať školu v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku.

              (učitelia anglického jazyka)
            • Súťaž o Veľkej Británii - 1. kolo

            • 15. 11. 2009 – uzávierka prvého kola súťaže o Veľkej Británii.

              Zúčastnilo sa a správne odpovede na otázky z anglickej nástenky odovzdalo 9 žiakov. Po zlosovaní sa šťastným majiteľom bonusových 10 bodov stáva Marek Sitarčík z 1. T triedy.
              Upozorňujeme, že uzávierka druhého kola bude 6. 12. 2009.

              Pri väčšom počte súťažiacich bude vyžrebovaných viac odmien, preto neváhaj.

              Pani učiteľka Mikytová čaká na tvoje odpovede:
              1.What is the family name of the royal family?
              2.Who is the inheritor of the British throne?
              3.What was the name of the most famous British princess?
              4.Where is the seat of the Queen?
              5.What is the name of Her Majesty’s husband?

              Všetky ostatné potrebné informácie nájdeš na nástenke pri učebni č. 10.

              (Mgr. Renáta Mikytová)
            • Olympiáda z nemeckého jazyka - školské kolo


            • Školské kolo olympiády z nemeckého jazyka sa uskutočnilo dňa 12. novembra 2009 v priestoroch SOŠ.

              Olympiáda sa skladala z písomnej a ústnej časti. Písomná časť zahrňovala: posluch nemeckého textu s porozumením, čítanie s porozumením a gramatický test. Zúčastnení, ktorí získali najvyšší počet bodov, postúpili a absolvovali ústnu časť: tvorba kreatívneho príbehu na fundamente obrázka a rozprávanie o troch vybratých témach.

              Ich vedomosti a schopnosti komunikovať boli na vysokej úrovni, ale víťazmi nemohli byť všetci. Teda platí: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“

              Po spočítaní bodov a vzájomnej dohode prítomných vyučujúcich nemeckého jazyka môžme vydedukovať nasledujúci výsledok v sebaprezentácii našich šikovných súťažiacich:
              1.Denisa Gurová – 3.T
              2.Ľuboš Kubizna – 3.O
              3.Eva Madleňáková – 4.O
              Títo žiaci boli odmenení vecnými cenami a pochvalami.

              Všetkým zúčastneným gratulujeme, prajeme veľa ďalších úspechov a už teraz sa tešíme na ďalšiu olympiádu z nemeckého jazyka.

              (vyučujúce nemeckého jazyka)
            • Starostlivosť po postihnuté deti - prednáška


            • Dňa 26. októbra 2009 sa uskutočnila prednáška spojená s diskusiou na tému „Starostlivosť o postihnuté deti“. Zúčastnili sa jej prváci (študijný odbor: MANAŽMENT REGIONÁLNEHO CESTOVNÉHO RUCHU) a druháci (študijný odbor: OBCHOD A PODNIKANIE). Prednášajúca PaedDr. Katarína Svinčáková pracuje v špeciálnej škole, preto sme radi, že sa s nami podelila o poznatky i zaujímavosti týkajúce sa danej témy. Žiaci prejavili veľký záujem o jej skúsenosti získané dlhodobou praxou, a tak sa tešíme na ďalšie stretnutia. ☺

              → Bližšie informácie o službách poskytujúcich v CENTRE ŠPECIÁLNO-PEDAGOGICKÉHO PORADENSTVA v Námestove Vám poskytne nástenka na 2. poschodí SOŠ.
              Mgr. Erika Bystričanová
            • Okresné kolo v halovom futbale



            • Napriek sychravosti jesenného dňa sa chlapci našej školy 28. októbra 2009 na zimu sťažovať nemohli. Na podnet Ministerstva školstva SR (vyhlasovateľa súťaže), usporiadala SOŠ – technická v Námestove okresné kolo v halovom futbale – FUTSALE, ktorého sa zúčastnili študenti piatich stredných škôl. Spolu s našou SOŠ si svoje sily navzájom zmerali študenti SOŠ technickej - Námestovo; Gymnázium Antona Bernoláka - Námestovo; SOŠ Educo - Slanická Osada a Spojená škola - Slanická Osada.
              Napriek vylepšenému imidžu (nové reprezentačné dresy), sme neboli jedinými súťažiacimi, ktorí prišli vo výbornej kondícií. Obstáť v takomto „boji“ sa podujali študenti:
              - Rastislav Jagnešák – 2. T
              - Dominik Jancek – 2. T
              - Pavol Briliak – 2. T
              - Erik Briliak – 1. T
              - Jakub Krššák – 3. T
              - Ondrej Bránický – 3. T
              - Matej Kopta – 4. O
              - Matej Lacek – 1. T

              Napriek oslabeniu v triumfe, ktorý sme mali pripravený v brankárovi Róbertovi Grobarčíkovi zo 4. T (chrípka bola silnejšia ako jeho túžba hrať), sme sa umiestnili na peknom 4. mieste. O stupeň lepšia priečka nám unikla len o kúsok. Rovnaký počet bodov zvýšil napätie pri rozhodovaní o 3. a 4. miesto, v ktorom lepší úspech dosiahli súťažiaci z inej školy, ktorí mali v porovnaní s nami lepšie skóre.
              K výborným výkonom športovcom blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy.