• Študentská kvapka krvi

            • Humánne cítenie a prejavy ľudskosti nie sú výnimkou ani pre pre žiakov našej školy. 26 žiakov to konkrétne vyjadrilo svojou účasťou pri darovaní krvi v Hornooravskej nemocnici v Trstenej 27. októbra 2009.

              Veríme, že tento ich skutok sa stane motivujúcim aj pre ďalších študentov a kvapka krvi sa stane aktivitou celej školy, veď určite nikomu z nás nie sú ľahostajné ľudské osudy a ľudské utrpenie.

              Ing. Daniela Bubláková
            • MAKS - matematická súťaž


            • Veľká matematická súťaž, pre všetkých talentovaných a milujúcich matematiku je aj v našej škole zastúpená účasťou 18 žiakov z 1. A, 1. M, 2. A a 4. T triedy.
              Súťaž je korešpondenčná a spolu má 5 súťažných kôl, v súčasnosti prebieha 2. súťažné kolo. Stále aktívnymi a tvorivými teda ostávajú:

              1. A - Katarína Durčáková, Lucia Bugajová, Silvia Pavlonková
              1. M - Beáta Brenkusová, Veronika Plaštiaková, Eva Bugajová, Simona Grofčíková, Katarína Bolibruchová, Petra Šurinová, Mária Bošanová, Alena Ptačinová, Magdaléna Holešová, Mária Hrubošová, Mário Turac
              2. A - Lucia Kadavá, Jana Lipničanová
              4. T - Pavol Kvasniak, Zuzana Koľadová

              Tešíme sa, že prejavujú svoju ochotu rozvíjať tvorivé myslenia a rozvíjajú svoje kompetencie aj v tejto oblasti. Aj v ďalších kolách im prajeme veľa úspechov.

              Mgr. Zlatica Jurčiová
            • Bačová žena - divadelné predstavenie v Žiline


            • 28. 10. 2009 – triedy 3.T a 1. K navštívili divadelné predstavenie Ivana Stodolu „Bačova žena“ v mestskom divadle v Žiline. Predstavenia sa zúčastnilo spolu 45 žiakov, a všetci zúčastnení ocenili nielen herecké výkony, ale aj celkové spracovanie tejto divadelnej hry. Popoludnie bolo spestrené prehliadkou historického námestia Žiliny. Celé kultúrne podujatie sa mohlo uskutočniť aj vďaka príspevku zo ZRPŠ, z ktorého bola uhradená polovica cestovných výdavkov.

              Na ďalšie príjemné stretnutie a kultúrne vyžitie s tešia: Mgr. Jagnešáková a Mgr. Mikytová
            • Olympiáda v anglickom jazyku - školské kolo


            • 10. 11. 2009 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo Olympiády v anglickom jazyku. Žiaci riešili testy z anglickej gramatiky, slovnej zásoby, počúvania a čítania. V ústnej časti preukázali svoje komunikačné a jazykové schopnosti, pohotovosť a kreativitu.

              Výsledky boli nasledovné:
              1.Dominika Maťaťová, 4. O
              2.Pavol Kvasniak, 4, T
              3.Daniela Veselovská, 3. O
              4.Marcela Blažeňáková, 2. O
              5.Veronika Jadrňáková, 3. O
              6.Ondrej Branický, 3. T

              Ostatní súťažiaci: Ľubica Romaňáková, Mária Hušľová, Katarína Hušľová, Mária Plaštiaková, Andrea Babečková, Soňa Machajdová, Gabriela Belicajová, Lucia Urbaníková.

              Okrem vecných cien všetci súťažiaci získali extra body do ich bodového hodnotenia nasledovne: 30 b. prvé tri miesta, 20 b. za 4. až 6. miesto, po 10 b. ostatní súťažiaci za účasť.
              Predmetová komisia cudzích jazykov ďakuje všetkým, ktorí našli odvahu a šli si zmerať sily s ostatnými zanietencami pre cudzie jazyky. Držíme palce Dominike Maťaťovej, ktorá bude reprezentovať školu v okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku.

              (učitelia anglického jazyka)
            • Súťaž o Veľkej Británii - 1. kolo

            • 15. 11. 2009 – uzávierka prvého kola súťaže o Veľkej Británii.

              Zúčastnilo sa a správne odpovede na otázky z anglickej nástenky odovzdalo 9 žiakov. Po zlosovaní sa šťastným majiteľom bonusových 10 bodov stáva Marek Sitarčík z 1. T triedy.
              Upozorňujeme, že uzávierka druhého kola bude 6. 12. 2009.

              Pri väčšom počte súťažiacich bude vyžrebovaných viac odmien, preto neváhaj.

              Pani učiteľka Mikytová čaká na tvoje odpovede:
              1.What is the family name of the royal family?
              2.Who is the inheritor of the British throne?
              3.What was the name of the most famous British princess?
              4.Where is the seat of the Queen?
              5.What is the name of Her Majesty’s husband?

              Všetky ostatné potrebné informácie nájdeš na nástenke pri učebni č. 10.

              (Mgr. Renáta Mikytová)
            • Olympiáda z nemeckého jazyka - školské kolo


            • Školské kolo olympiády z nemeckého jazyka sa uskutočnilo dňa 12. novembra 2009 v priestoroch SOŠ.

              Olympiáda sa skladala z písomnej a ústnej časti. Písomná časť zahrňovala: posluch nemeckého textu s porozumením, čítanie s porozumením a gramatický test. Zúčastnení, ktorí získali najvyšší počet bodov, postúpili a absolvovali ústnu časť: tvorba kreatívneho príbehu na fundamente obrázka a rozprávanie o troch vybratých témach.

              Ich vedomosti a schopnosti komunikovať boli na vysokej úrovni, ale víťazmi nemohli byť všetci. Teda platí: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa.“

              Po spočítaní bodov a vzájomnej dohode prítomných vyučujúcich nemeckého jazyka môžme vydedukovať nasledujúci výsledok v sebaprezentácii našich šikovných súťažiacich:
              1.Denisa Gurová – 3.T
              2.Ľuboš Kubizna – 3.O
              3.Eva Madleňáková – 4.O
              Títo žiaci boli odmenení vecnými cenami a pochvalami.

              Všetkým zúčastneným gratulujeme, prajeme veľa ďalších úspechov a už teraz sa tešíme na ďalšiu olympiádu z nemeckého jazyka.

              (vyučujúce nemeckého jazyka)
            • Starostlivosť po postihnuté deti - prednáška


            • Dňa 26. októbra 2009 sa uskutočnila prednáška spojená s diskusiou na tému „Starostlivosť o postihnuté deti“. Zúčastnili sa jej prváci (študijný odbor: MANAŽMENT REGIONÁLNEHO CESTOVNÉHO RUCHU) a druháci (študijný odbor: OBCHOD A PODNIKANIE). Prednášajúca PaedDr. Katarína Svinčáková pracuje v špeciálnej škole, preto sme radi, že sa s nami podelila o poznatky i zaujímavosti týkajúce sa danej témy. Žiaci prejavili veľký záujem o jej skúsenosti získané dlhodobou praxou, a tak sa tešíme na ďalšie stretnutia. ☺

              → Bližšie informácie o službách poskytujúcich v CENTRE ŠPECIÁLNO-PEDAGOGICKÉHO PORADENSTVA v Námestove Vám poskytne nástenka na 2. poschodí SOŠ.
              Mgr. Erika Bystričanová
            • Okresné kolo v halovom futbale



            • Napriek sychravosti jesenného dňa sa chlapci našej školy 28. októbra 2009 na zimu sťažovať nemohli. Na podnet Ministerstva školstva SR (vyhlasovateľa súťaže), usporiadala SOŠ – technická v Námestove okresné kolo v halovom futbale – FUTSALE, ktorého sa zúčastnili študenti piatich stredných škôl. Spolu s našou SOŠ si svoje sily navzájom zmerali študenti SOŠ technickej - Námestovo; Gymnázium Antona Bernoláka - Námestovo; SOŠ Educo - Slanická Osada a Spojená škola - Slanická Osada.
              Napriek vylepšenému imidžu (nové reprezentačné dresy), sme neboli jedinými súťažiacimi, ktorí prišli vo výbornej kondícií. Obstáť v takomto „boji“ sa podujali študenti:
              - Rastislav Jagnešák – 2. T
              - Dominik Jancek – 2. T
              - Pavol Briliak – 2. T
              - Erik Briliak – 1. T
              - Jakub Krššák – 3. T
              - Ondrej Bránický – 3. T
              - Matej Kopta – 4. O
              - Matej Lacek – 1. T

              Napriek oslabeniu v triumfe, ktorý sme mali pripravený v brankárovi Róbertovi Grobarčíkovi zo 4. T (chrípka bola silnejšia ako jeho túžba hrať), sme sa umiestnili na peknom 4. mieste. O stupeň lepšia priečka nám unikla len o kúsok. Rovnaký počet bodov zvýšil napätie pri rozhodovaní o 3. a 4. miesto, v ktorom lepší úspech dosiahli súťažiaci z inej školy, ktorí mali v porovnaní s nami lepšie skóre.
              K výborným výkonom športovcom blahoželáme a ďakujeme za vynikajúcu reprezentáciu školy.
            • Cukrová depilácia



            • Združenie B.E.S.T. Company pod vedením Bc. Alice Priečinskej nám žiačkam 2.A triedy odboru kozmetik dňa 15.10.2009 predviedla prezentáciu: Cukrová pasta - nová metóda depilácie. Cukrová pasta je vyrobená z čisto prírodných materiálov. Jej použitie je neobmedzené. To znamená že depilácia cukrovou pastou EBTESAMA je vhodná na všetky časti tela u žien a mužov, okrem mužských fúzov a brady. Prezentácia nás veľmi zaujala mohli sme porovnávať naše doterajšie poznatky o depilácii. Mali sme možnosť tento nový spôsob depilácie odskúšať na sebe. Cukrovú pastu sme si aj zakúpili a máme možnosť touto novou metódou zdokonaľovať vedomosti a zručnosti. A myslíme že záujem a spokojnosť zákazníka pri tejto metóde bude pozitívna.
              Ďakujeme pani majsterkám že nám sprostredkovali túto prezentáciu, my máme nové poznatky a dúfame že do budúcna sa zoznámime s ďalšími metódami.

              Kolektív 2.A triedy (kozmetik)
            • Interbeauty 2009

            • Dňa 2.októbra 2009 sme sa spolu s kozmetičkami zúčastnili kozmetického Veľtrhu v Bratislave. Odchod s Námestova bol o 4:30 ráno.
              Cesta bola dlhá ale veľmi príjemná aj vďaka našej dobrej nálade. Na túto výstavu sme sa veľmi tešili, aj s toho dôvodu, že v budúcnosti sa nám takáto možnosť už nemusí naskytnúť. Každého zaujalo niečo iné. Veľmi zaujímavé boli súťaže zamerané na účesovú tvorbu, svadobné účesy, predlžovanie vlasov...všetko sa nám veľmi páčilo. Videli sme niečo nové a zaujímavé. Taktiež nezaostávala ani kozmetika, či už vlasová, pleťová atď. Veľmi zaujímavé bolo líčenie.
              Táto výstava s názvom Interbeauty nám veľa dala a sme vďačný, že sme sa jej mohli zúčastniť. Dúfam, že to nebola posledná výstava, ktorej sme sa zúčastnili. Chceme sa poďakovať pani majsterkám I.Kinierovej, V.Banášovej a D.Beňušovej, že nás na tejto výstave sprevádzali a hlavne za to, že to s nami vydržali.

              Kolektív 3.K triedy (kaderník)

              FOTOGRAFIE
            • Interbeauty 2009

            • Dňa 2.10.2009 sme sa zúčastnili Interbeauty v Bratislave. Na túto akciu sme sa veľmi tešili. Večer si každý pripravil potrebné veci a ráno o 4:30 hod. sme nastúpili do autobusu, ktorý smeroval so Bratislavy, kde sa konal Veľtrh kozmetiky.
              Cesta ubiehala rýchlo, spríjemnili sme si ju spevom a prvá oddychová prestávka bola v meste Trenčín. O 9:30 hod. sme prišli do Bratislavy. Pod dozorom p.MOV Kajanovej a Hvoľkovej sme začali obhliadku v Inchebe. Bolo tam veľa vlasovej, či telovej a pleťovej kozmetiky. Konali sa aj súťaže, ktoré sa týkali vlasových účesov. Veľa kozmetičiek robilo gélové či akrylové nechty, rôzne vzory a dĺžky. Podobne ako nechty nás zaujalo i líčenie, na rozličné príležitosti. Videli sme povrchové a hĺbkové čistenie pleti. Kto mal záujem, mohol si zakúpiť rôzne kozmetické pomôcky. Ukazovali nám depiláciu nôh a brady. Zaujímavé boli masáže tváre, chrbta a rúk.
              Sme radi že sme to mohli absolvovať, aspoň sme sa niečo podučili a videli, ako narábajú s prístrojmi.
              Chceme sa poďakovať profesorom a hlavne pani riaditeľke, ktorá nám umožnila exkurziu do Bratislavy.

              Kolektív 2.A triedy (kozmetik)

              FOTOGRAFIE
            • Okresné kolo v Cezpoľnom behu 2009/2010


            • Dňa 29. septembra sa pri areály TJ Breza uskutočnilo okresné kolo v cezpoľnom behu študentov a študentiek SŠ v školskom roku 2009/2010

              Naša škola sa zúčastnila v zložení:
              Bugan Marek (3.T)
              Jagnešák Rastislav (2.T)
              Jancek Dominik (2.T)
              V náročnom preteku naši študenti zažiarili a obsadili prvé (Jagnešák), štvrté (Jancek) a jedenáste(Bugan) miesto.
              Prvenstvo pripadlo našej škole ako v jednotlivcoch tak aj v družstvách.
              Gratulujeme!
              RP
              Fotografie nášho družstva
            • Florbalový turnaj o Putovný pohár riaditeľky školy


            • Dňa 25. júna sa na našej škole uskutočnil nultý ročník florbalového turnaja o Putovný pohár riaditeľky SOŠ Námestovo.

              Dievčatá

              1 miesto 3. T
              2 miesto 3. O
              3 miesto 1. O

              Chlapci

              1 miesto 3. T
              2 miesto 2. P
              3 miesto 1. T

              Najlepší strelci:
              Dievčatá - Madleňáková - 11g
              Chlapci - Boldoviak, Grobarčík - 13g
            • EXKURZIA LONDÝN


            • Dňa 18 až 25 júna sa naši žiaci vypravia na ďaleký ostrov a až do Londýna.

              Neuvidíme ich 8 dní, tešíme sa s nimi!!!
            • OZNAM

            • Otvorenie nového školského roku 2009/2010 pre žiakov prvého ročníka bude
              2. septembra 2009 vo VUM ( viacúčelová miestnosť ) o 09:30 hod.
            • OZNAM

            • Potvrdzovanie preukážok pre žiakov prvého ročníka ( počas prázdnin ) bude v dňoch
              od 1. - 3. júla 2009
              od 24. - 31. augusta 2009
            • Župná kalokagatia


            • Dňa 11. júna 2009 sa päť členné družstvo našich žiakov o zložení: Ondreja Branického, sestier Márie a Kataríny Hušlových, Rastislava Jagnešáka a Lucie Kadavej zúčastnili Oravského kola stredných škôl „Župná kalokagatia 2009“ ktoré sa konalo pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraja v Dolnom Kubíne.

              Naši žiaci súťažili v streľbe, behu, hode granátom, prekonávaní prírodnej prekážky ( lanová dráha ) a odpovedali na otázky z oblasti športu, cestná doprava, styk s verejnosťou, prvá pomoc, štát a právo, ekonomika, topografia, história a geografia ŽSK, BOZP, CO, ochrana pred požiarmi a sociálnych služieb.

              Na tejto náročnej súťaži sme obsadili vynikajúce 3 miesto s časom 29,54

              Rozdiel medzi prvým a tretím miestom bol iba 39 sekúnd a medzi druhým a tretím 22 sekúnd.

              Ďakujeme zúčastneným za vzornú reprezentáciu školy.

              RP

              Fotografie nášho družstva
            • ORAVČANKY bodovali na SPIŠI


            • V katolíckej Cirkvi slávime rok. sv. Pavla vyhlásený svätým otcom Benediktom XVI., ktorý bol plný rôznych aktivít a súťaží zameraných na poznanie apoštola Pavla. Jednou z nich bola aj korešpondenčná súťaž, ktorú vyhlásilo Diecézne katechetické stredisko v Spišskej Novej Vsi za podpory a spolupráce Biskupského úradu v Spišskej Kapitule. Do súťaže bolo zapojených 130 žiakov základných a stredných škôl, ktorých obtiažnosť jednotlivých kôl postupne vyradzovala zo súťaže. Jednotlivé súťažné disciplíny boli v stanovených termínoch odosielané elektronicky prostredníctvom internetu. Zo všetkých pôvodne zapojených súťažiach sa napokon diecézneho kola zúčastnilo 15 súťažiacich Oravy, Liptova a Spiša, z ktorých sa žiačky tretieho ročníka Strednej odbornej školy umiestnili nasledovne:

              2. miesto – Alena Kosmeľová (3. A trieda)
              5. miesto – Mária Kolčáková (3. A trieda)

              Z ich úspechu sa úprimne tešíme, srdečne im blahoželáme a vyprosujeme hojnosť Božích milostí a darov Ducha Svätého.

              PaedDr. Marianna Šuráňová
              Pozrite si fotografie s akcie
            • Súťaž ADK - 1. ročník


            • V piatok 29. mája 2009 si naši prváci zmerali sily v zručnosti pri odpise textu na presnosť a rýchlosť. Ich výkony boli skutočne pozoruhodné a každý z nich si zaslúži náš obdiv. Medzi súťažiacimi boli nasledovní aktivisti:

              1. O - Babečková Andrea, Grigelová Denisa, Janetová Ivana, Kohutiarová Veronika, Kureková Alžbeta, Litváková Dominika, Machajdová Soňa, Murínová Petra
              1. T - Bombová Eva, Dibdiaková Darina, Jancek Dominik, Koptová Klára, Mikolajčíková Barbora, Ratulovský Tomáš, Rumlová Simona

              Z uvedeného počtu všetkých 16 súťažiacich sa na prvých priečkach úmiestnili
              1.miesto – Andrea Babečková
              2.miesto – Simona Rumlová
              3.miesto – Adriana Stahoňová
              4.miesto – Soňa Machajdová

              Najvyššia dosiahnutá rýchlosť čistých úderov za minútu bola u súťažiacej A. Babečkovej až 204 úderov.
              Všetkých zúčastneným ďakujem za výbornú prípravu i preukázané zručnosti a víťazkám srdečne blahoželáme
            • Odborná exkurzia v odevných závodoch



            • Dňa 13. mája 2009 sa žiaci 2.A a 2.T triedy zúčastnili odbornej exkurzie v odevných závodoch ETERNA a Zornica v Bánovciach nad Bebravou. Žiaci získali touto exkurziou nové vedomosti o nových technológiách. Riaditeľka ETERNY a.s. im priblížila výrobný proces a spoluprácu so zahraničným investorom. Z tejto exkurzie si odniesli bohaté zážitky, ktoré v nich zanechali hlboký dojem a pozitívny pohľad na prácu v odevníctve. Mnohí z nich konštatovali, že by dokázali v budúcnosti tam aj pracovať. Tešíme sa na návštevu závodu aj budúci rok.