• Námestovský ďateľ

            •  

              Pre Strednú odbornú školu v Námestove sa 4. jún 2010 stal výnimočným dňom pre všetkých žiakov 1. ročníka stredných škôl Oravy, pretože sme sa stali hostiteľmi a organizátormi súťaže "Námestovský ďateľ". Prváci si tak mohli zmerať svoje sily v rýchlom a presnom písaní a preukázať tak svoje zručnosti v odpise textu desaťprstovou hmatovou metódou.

              Vzájomnými súpermi sa tak stali žiaci našej Strednej odbornej školy z Námestova, Spojenej školy z Nižnej, Spojenej školy zo Slanickej osady, Školy podnikania Educho zo Slanickej osady a Obchodnej akadémie z Dolného Kubína. Hoci výkony všetkých boli výborné, výherci predsa len nemohli byť všetci. Umiestnenie jednotlivých miest bolo nasledovné:

              1. miesto – Eva Slančíková (OA Dolný Kubín) s rýchlosťou 272 čistých úderov za minútu

              2. miesto – Dominik Miklušák (SŠ Slanická osada) s rýchlosťou 200 čistých úderov za minútu

              3. miesto – Katarína Vengrínová (OA Dolný Kubín) s rýchlosťou 195 čistých úderov za minútu

              4. miesto – Jakub Kubáň (OA Dolný Kubín) s rýchlosťou 191 čistých úderov za minútu

               

              Výborné výkony však prezentovali aj: Marek Sitarčík, Petra Šurinová, Kristián Chudjak, Miroslava Šurinová, Radka Šangalová, Dominika Sihelská, Eva Klokočíková, Ivana Gužíková a Katarína Lužbeťáková.

               

              Všetkým zúčastneným ďakujeme nielen za kvalitný výkon, ale i za stretnutie v priateľskej atmosfére a tešíme sa zase o rok.

              PaedDr. Marianna Šuráňová, Ing. Ivona Korčušková

            • WIEN – DER SCHŐNE SCHULAUSFLUG

            • Dňa 21. mája 2010 sa uskutočnila exkurzia do Viedne. Zúčastnili sa jej žiaci SOŠ v Námestove (väčšinou tretie ročníky). Cieľom tohto poznávacieho zájazdu bolo oboznámiť sa s pamiatkami Viedne, hlavného mesta neďalekého Rakúska. Žiaci mali možnosť prezrieť si Dóm sv. Štefana (der gotische Stephansdom), prírodovedecké múzeum (das naturwissenschaftliche Museum), parlament (Parlament), zámok Schönbrunn (das Schloss Schönbrunn), prekrásne záhrady (die wunderschönen Gärten), obchody (Geschäfte), Prater (der Vergnügungspark)...

              Dlhú trasu domov spestrila krátka návšteva známeho viedenského nákupného centra, kde sa naši žiaci „posilnili“ malými nákupmi. Jeden deň nestačí na celkové spoznanie viedenskej kultúry a umenia, ale snáď bude tento malý výletík podnetom na ďalšie dôkladnejšie prehliadky spomínaného úžasného mesta. A čo dodať na záver? Tešíme sa na ďalšie poznávacie zájazdy. ☺

              PS: Ak chcete vidieť viac, pozrite si pár fotografií. TU

              S pozdravom Ing. Mária Ďurdinová,  Mgr. Erika Bystričanová, Mgr. Andrea Pazúriková

            • Mladý tvorca 2010

            • Na 18. ročníku predajnej výstavy výrobkov žiakov sa od 22. apríla do 24. apríla 2010 prezentovalo 97 stredných škôl a stredísk praktického vyučovania zo SR spoločne s partnerskými školami z ČR. Tradične sa  na tejto výstave zúčastňuje aj SOŠ v Námestove so svojimi odevnými výrobkami, o ktoré bol veľký záujem.
              Hlavným organizátorom výstavy je Ministerstvo hospodárstva SR za spoluúčasti Združenia pre rozvoj stredoškolského odborného vzdelávania, Nitrianskeho samosprávneho kraja a Agrokomplexu Nitra. Školy predstavili svoje výrobky v oblasti strojárstva, elektrotechniky a energetiky, drevospracujúcej výroby, odevov z tkaním a pletenín, sklárstva, polygrafie a papierníctva. Svoje zastúpenie má aj gastronómia, kde nechýbali cukrárenské a pekárenské výrobky. Širokú paletu predstavovali výrobky, ktoré boli spracované v rámci umelecko-remeselnej výroby. Pútavou atrakciou bolo poskytovanie kaderníckych a kozmetických služieb. Organizácia výstavy  "Mladý tvorca" je na veľmi dobrej úrovni, každoročne sa na jej otvorení zúčastňujú významné osobnosti z ministerstva hospodárstva a zo samosprávnych krajov. Tento rok si výstavu prišiel pozrieť aj prezident SR, pán Ivan Gašparovič, ktorý vysoko oceňoval výrobky žiakov vo výstavných stánkoch.

            • Planéta vedomostí

            • SOŠ Námestovo sa ako jedna z troch škôl Žilinského kraja stala Vzorovou školou Planéty vedomostí  (www.planetavedomosti.sk).  Planéta vedomostí je jedinečná interaktívna učebná pomôcka vytvorená firmou AGEMSOFT pre moderné školy na Slovensku. Obsahuje profesionálne spracovaný digitálny obsah pre predmety matematika, fyzika, chémia a biológia. Študijné a výučbové materiály sú spracované do viac ako 1100 lekcií. K dispozícií máme databázu 70 000 multimediálnych obrazoviek vo forme názorných videí, animácií, atraktívnych simulácií, prezentácií, interaktívnych cvičení a hier. Učitelia si môžu jednoducho vytvárať svoje vlastné výučbové materiály v podobe výučbových stránok alebo cvičení, prípadne dopĺňať existujúce materiály tak, aby zodpovedali ich konkrétnym potrebám v triede. Cieľom učiteľov našej školy je využívať elektronický vzdelávací systém Planéta vedomostí v rámci vyučovacích hodín matematiky, fyziky, chémie a zdravovedy v čo najväčšej miere a prispievať tak k rozvoju názornej formy štúdia, komplexnosti, dynamickosti a interaktivity vyučovacieho procesu.

               

              Mgr. Katarína Tomulcová

            • Vedomostná súťaž „MLADÝ SLOVÁK“

            • Dňa 21. apríla 2010 sa na našej škole uskutoční školské kolo vedomostnej súťaže s názvom „Mladý Slovák“, na ktorom sa zúčastnia študenti  2. a 3. ročníkov. Cieľom súťaže je zvýšiť záujem mladých ľudí o tradície, kultúru a históriu slovenského národa, formovať ich prirodzený slovenský patriotizmus, vlastenectvo a rozvíjať ich pocit spoluzodpovednosti za vývoj spoločnosti v Slovenskej republike.

              PhDr. Erika Hrkľová

            • Súťaž: "Odhaľujeme tajomstvá kníh"

            • Slovo KNIHA akosi postupne upadá do zabudnutia, a to hlavne kvôli rôznym „moderným computer zariadeniam“, ktoré sú sice veľkým prínosom v dnešnom svete, ale NIKDY nenahradia knihu. A práve preto vyhlasujeme súťaž s názvom „Odhaľujeme tajomstvá kníh“. Vaša úloha spočíva v čítaní povinnej slovenskej i svetovej literatúry. Po prečítaní každej knihy urobíte na papier (A4) záznam, ktorý bude obsahovať: názov knihy, autor, obdobie (kde zaraďujeme daného autora), žáner, hlavné postavy, hlavná myšlienka diela, stručný obsah doplnený citátmi z knihy (aj strany), vlastné zhodnotenie diela, meno a priezvisko žiaka, trieda. Tento záznam hodíte do krabičky umiestnenej na 2. poschodí (na stolíku - vedľa kabinetu výchovnej poradkyne) alebo ho odovzdáte Mgr. Erike Bystričanovej. Súťaž bude ukončená 10. júna 2010 a výhercovia (po úspešnom zodpovedaní otázok o dielach, ktoré naozaj prečítali) budú ocenení zaujímavými cenami (napr. žolík, ktorý využijete budúci školský rok a pomôže VÁM „vyhnúť sa“ odpovedi alebo písomke zo SJL, vecné ceny rôzneho druhu …).

              Tešíme sa na VAŠE ODHAĽOVANIA TAJOMSTVA KNÍH. S pozdravom Mgr. Erika Bystričanová.

            • Deň počatého dieťaťa

            • Dňa 25. marca 2010 sa študenti našej školy zúčastnia celoslovenskej kampane „Deň počatého dieťaťa“.

              Tento rok sa koná už 10. ročník kampane, ktorej cieľom je šíriť úctu ku každému dieťaťu od počatia, zdvihnúť verejne hlas na ich obranu, šíriť argumenty v prospech ochrany detí ako aj dať možnosť verejne prejaviť postoj za život.

              Kampaň je možné podporiť nosením bielej stužky na odeve v týždni od 22. marca do 28. marca 2010. Biela stužka je symbol rešpektovania práva na život od počatia.

              A preto nezabudni: „Aj tvoj život začal počatím.“

              PhDr. Erika Hrkľová

            • Okresné kolo vo Volejbale 2010

            •  

              SOŠ prekvapila...

               

                              Ale čím? A akým spôsobom? Najskôr sme my, ako žiaci, prekvapili riaditeľku školy tým, že z našej strany prišiel návrh zúčastniť sa okresného kola vo volejbale družstiev študentov a študentiek stredných škôl.

              Celé sa to odohralo 9. marca 2010 na pôde Súkromného stredoškolského učilišťa EDUCO NO, Slanická Osada.

              Nadišiel deň „D“. Niektorí boli radi, že sa „ulejú“ z vyučovania... Niektorí sa tešili na dobrý zápas... Iní zase na volejbalových kamarátov, ktorí hrali za inú školu... Či to už bolo tak, alebo onak, bolo treba zo seba vydať maximum.

                              Začiatok podujatia bol o 9:00 hod. v priestoroch telocvične, za účasti usporiadateľa, t. j. SSOU EDUCO NO, Slanická Osada, a organizátora – CVČ Maják, ktorý zastupovala jeho predsedkyňa Mgr. Marta Slovíková.

              Po slávnostnom otvorení nasledovala krátka rozcvička a prvé zápasy dievčat. Družstvo dievčat SOŠ v zložení:

                                             kapitánka a blokárka      - Ivana Kvaková, 3.O

                                             blokárka                              - Katka Hojová, 1.A

                                             nahrávačka                        - Janka Bandíková, 3.K

                                             nahrávačka                        - Silvia Chromeková, 1.A

                                             smečiarka                           - Monika Buláková, 4.P

                                             smečiarka                           - Janka Kurťáková, 1.A

                                             náhradníčky                      - Evka Madleňáková, 4.O

                                                                                            - Monika Čajková, 4.P

              hralo s obrovským nasadením a výsledkom ich hry bola spokojnosť z úspechu a dobrej hry, ale aj malé sklamanie, pretože chýbalo naozaj málo k dosiahnutiu celkového víťazstva a postupu na krajské kolo do Trstenej. Nasvedčujú tomu aj výsledky jednotlivých zápasov, ktoré boli mimoriadne napínavé a vyrovnané:

                                             1. zápas                               SOŠ NO : EDUCO NO                     25 : 17 , 25 : 21                    (2:0)

                                             2. zápas                               SOŠ NO : GAB NO                           21 : 25 , 19 : 25                    (0:2)

                                             3. zápas                               GAB NO : EDUCO NO                    25 : 15 , 25 : 16                    (2:0)

                              Kvalitu dievčenského teamu ocenili a potvrdili aj niektorí z organizátorov a usporiadateľov, ktorí nás označili za najväčšie prekvapenie turnaja. Prečo? Lebo naša škola sa okresného kola vo volejbale zúčastnila vôbec prvýkrát a zároveň takmer atakovala prvenstvo. A to bolo ďalšie prekvapenie hlavne pre vedenie školy, ale aj pre všetkých zúčastnených. Nakoniec sme si teda odnášali diplom a pohár za 2. miesto.

                              V družstve chlapcov hrali všetci „páni“ ako univerzálni hráči = každý hral na každom hráčskom poste (smečiar, blokár, nahrávač). Reprezentujúce družstvo chlapcov našej školy tvorili:

                                              František Kovalík, 4.P    (bol aj kapitánom družstva)

                                              Michal Betík, 4.P

                                              Martin Čič, 4.T

                                              Róbert Grobarčík, 4.T

                                              Michal Klimčík, 4.P

                                              Pavol Kvasniak, 4.T

                                              Jozef Majcher, 4.P.

                              Im sa darilo trošku menej ako „dámam“. Vzhľadom na to, že im konkurovalo viacc družstiev a neboli dostatočne zohraní, obsadili „zemiakové“ 4. miesto. Odhliadnuc od umiestnenia musíme uznať, že družstvo chlapcov mohlo byť oficiálne vyhlásené za najpozitívnejšie naladené družstvo na ihrisku i mimo neho; tiež hrali najveselšiu a najúsmevnejšiu hru...

                              Na záver je tu pár dôležitých poďakovaní:

              1) SSOU EDUCO a CVČ Maják - za úžasnú príležitosť ukázať naše talenty.

              2) p. Václav Nečas a Tomáš Lúchava - rozhodcovia, ktorí sa snažili pískať všetky lopty „fair play“.

              3) riaditeľka SOŠ Ing. Erika Šušková a vedenie školy – za to, že nám umožnili  zúčastniť sa.

              4) PaedDr. Radovan Pňaček – „tréner“, ktorému ďakujeme za dobré mierené rady počas zápasu.

              5) v neposlednom rade všetkým zúčastneným (hrajúcim i nehrajúcim) za vytvorenie príjemnej atmosféry.

               

              ĎAKUJEME !!!

               

              A ak o tom neviete: „Máme pekné dresy...!“ (chlapci ich mali)

              (autor: Ivana Kvaková, 3.O)

              Fotografie

              Video:

            • Výchovný koncert :-)

            • Dňa 16. marca 2010 sa študenti našej školy zúčastnia výchovného koncertu s názvom


              “Od antiky po realizmus“ 
              literárno-hudobné pásmo o svetových literárnych obdobiach, ktoré koncipoval herec, recitátor, člen činohry SND a pedagóg hereckej tvorby na VŠMU v Bratislave – pán Ladislav Chudík v alternácii s Jozefom Šimonovičom.

              Umeleckým prednesom a odborným výkladom predstavia základné prozaické žánre neveršovanej epiky: román, novelu, poviedku, ale i humoresku a epos.

              Po literárno-vednej analýze uvedených období, charakterizácii vývinu literárnych druhov a žánrov so zreteľom na porovnanie hrdinov vybraných literárnych diel, bude nasledovať umelecký prednes najvýznamnejších prozaických klenotov danej epochy.

              Koncert je doplnený zhudobnenými básňami.

              PhDr. Erika Hrkľová

            • Stredoškolská odborná činnosť - obhajoba

            • Svoje zručnosti, schopnosť práce s literatúrou i všeobecný rozhľad mohli žiaci našej školy prezentovať 11. februára 2010 počas školského kola obhajoby Stredoškolskej odbornej činnosti. Témy a zamerania prác boli z rôznych odborov i oblastí života. Rozhodovanie o najlepších prácach bolo náročné, pretože všetky práce zaujali nielen špecifickým výberom témy, ale aj veľmi dobrou celkovou úrovňou spracovania.


              Medzi najúspešnejších sa zaradili:

              1. miesto: Ľuboš Kubizna (3. O trieda), téma: Strunové hudobné nástroje a ich novodobé využitie.

              2. miesto: Andrea Chudobová (3. O trieda), téma: Staroba a starnutie.

              3. miesto: Darina Hrubcová (3. O trieda), téma. Tatranský národný park.

              4. miesto: Klára Žatkuliaková (3. O trieda), téma: Ochrana životného prostredia.

               

              Na ich vedomosti i preukázané komunikačné zručnosti pri obhajobe sme všetci právom hrdí. Ďakujeme za čas, ktorí všetci zúčastnení venovali dlhodobej príprave jednotlivých prác a zároveň im všetkým srdečne blahoželáme.

               

              PhDr. Beata Staviarska, Mgr. Marta Jagnešáková, PhDr. Erika Hrkľová, Ing. Zuzana Bedrichová, Mgr. Katarína  Tomulcová

            • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

            • Dňa 3. februára 2010 sa uskutočnilo školské kolo HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA, ktorého sa zúčastnili žiaci všetkých ročníkov SOŠ Námestovo. Spolu 15 žiakov prispelo svojim prednesom  poézie a prózy k príjemnej atmosfére súťaže. Ohodnotiť tých najlepších bolo naozaj veľmi ťažké,  pretože vynaložené úsilie všetkých súťažiacich evokovalo v nás krásne pocity. Opäť platí stará známa múdrosť: „Nie je dôležité vyhrať, ale zúčastniť sa a nadobudnúť novú skúsenosť.“

              VYHODNOTENIE PREDNESU PRÓZY:

              1. miesto – Silvia Bystričanová – 1.M
              2. miesto – Marcela Blažeňáková – 2.O
              3. miesto – Alena Ptačinová – 1.M

              VYHODNOTENIE PREDNESU POÉZIE:

              1. miesto – Patrícia Rončáková – 3.O
              2. miesto – Barbora Katráková – 2.O
              3. miesto – Karin Grobarčíková – 1.M

                   Za vynaloženú snahu i preukázanú odvahu boli odmenení vecnými cenami aj ostatní súťažiaci. Srdečne blahoželáme, tešíme sa na ďalšie súťažné kolá a všetkým žiakom chceme pripomenúť, že recitačné vlohy treba rozvíjať, nebáť sa sebaprezentácie.

                   Mgr. Erika Bystričanová, PhDr. Erika Hrkľová, Mgr. Marta Jagnešáková.

            • Olympiáda v anglickom jazyku - krajské kolo

            • Dňa 2. februára 2010 som reprezentovala našu školu na krajskom kole olympiády v anglickom jazyku. Konalo sa na bilingválnom gymnáziu v Čadci. Stretli sa tam žiaci z celého Žilinského kraja za účelom zmerať si svoje schopnosti z anglického jazyka, pričom najlepší z najlepších postúpili na celoslovenské kolo, ktoré sa bude konať v Bratislave. Ja som skončila na peknom šiestom mieste v mojej kategórii 2D ( stredných odborných škôl). Toto kolo bolo naozaj namáhavé a so svojím umiestnením som veľmi spokojná. Rovnako ako aj na školskom a okresnom kole sa delilo na gramatickú časť a na rozprávanie.
              Dominika Maťaťová 4. O
            • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

            • Krásny deň sme zažili žiaci našej školy aj 16.decembra 2009, počas ktorého sa zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku - It Is Important Being Earnest. Počas vystúpenia žiaci i učitelia ocenili nielen herecké výkony, ale zároveň si overili aj svoju úroveň anglického jazyka. Celé vystúpenie sa im veľmi páčilo a pozitívne vnímali jeho prínos pre ich jazykové schopnosti.

              Mgr. Renáta Mikytová
            • "Ako prežiť školu" - vyhlásenie literárnej súťaže

            • Milí prváci,
              odbor školstva Žilinského samosprávneho kraja vyhlasuje IV. ročník literárnej súťaže s názvom „Ako prežiť školu…“, ktorá je určená pre žiakov 1. ročníkov stredných škôl.

              Vašou úlohou je skoncipovať text ľubovoľného slohového útvaru, zameraného na najzaujímavejšiu príhodu, zážitok, ktoré sa vám stali v školskom roku 2009/2010, alebo môžu poskytnúť návod, ako úspešne absolvovať 1. ročník stredoškolského štúdia.

              Technické parametre: maximálny rozsah 2 strany (formát A4, písmo Times New Roman 12), hlavička – meno a priezvisko žiaka, názov a adresa školy, ročník, názov práce.

              Literárne práce odovzdávajte Mgr. Erike Bystričanovej najneskôr do 30. marca 2010. Najlepšie práce budú odmenené. Tešíme sa na vašu kreativitu.
            • Okresné kolo olympiády z nemeckého jazyka

            • Dňa 21. januára 2010 sa uskutočnilo na GYMNÁZIU A. BERNOLÁKA V NÁMESTOVE okresné kolo olympiády z nemeckého jazyka. Zúčastnila sa ho žiačka 3.T triedy SOŠ v Námestove – DENISA GUROVÁ, ktorá bola víťazkou školského kola. Môžeme byť na ňu právom hrdí, pretože sa umiestnila na druhom mieste. Svojou šikovnosťou, promptnosťou, vedomosťami i húževnatosťou reprezentovala našu školu, za čo jej ďakujeme, gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov.

              Mgr. Erika Bystričanová, Ing. Mária Ďurdinová, Mgr. Andrea Pazúriková
            • Okresné kolo olympiády z anglického jazyka

            • Dňa 18. 01. 2010 sa na Gymnáziu Antona Bernoláka v Námestove konalo okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku, ktorého sa zúčastnili tri stredné školy (SOŠ – Námestovo, Gymnázium Antona Bernoláka – Námestovo, Educo – Slanická Osada). Boli sme rozdelení do troch kategórií podľa počtu hodín anglického jazyka v jednotlivých ročníkoch a typu školy. Prvou časťou olympiády bol test zameraný na posluch, čítanie s porozumením, gramatiku a slovnú zásobu. V druhej časti sme mali vymyslieť príbeh na základe predloženého obrázku. Posledná časť bola konverzácia na danú tému, čo bolo trošku odlišné od školského kola, keďže sme mali rozhovor s prideleným profesorom. So svojím umiestnením som spokojná a teším sa na Krajské kolo, ktoré sa bude konať 2. februára 2010 v priestoroch Gymnázia J. M. Hurbana v Čadci.

              Dominika Maťaťová - žiačka 4. O
            • Rok kňazov - korešpondenčná súťaž

            • Diecézne katechetické stredisko Spišskej diecézy spolu s Biskupským úradom Spišskej diecézy v rámci "Roku kňazov" vyhlásili korešpondenčnú súťaž zameranú nielen na poznanie osobnosti sv. Jána Maria Vianeya, ale aj na prehĺbenie duchovného života a hlbšieho poznania Svätého Písma.

              V uvedenej súťaži našu školu reprezentovala Alena Kosmeľová - žiačka 4. A triedy, ktorá on-line do súťaže zaslala odpovede 5. súťažných kôl. Na výsledky súťaže stále čakáme, už teraz sa však tešíme, že aj na našej škole záujem o duchovný život nevyhasol.

              PaedDr. Marianna Šuráňová
            • Rýchle prsty - súťaž v rýchlom a presnom písaní

            • Stredné školy Oravy a Liptova si 14. januára 2010 prostredníctvom talentovaných žiakov daných škôl mohli zmerať svoje sily v rýchlom a presnom odpise textu. Súťaže sa zúčastnilo 6 stredných škol, za ktoré súťažilo 19 účastníkov. Výbornými výkonmi sa nedali zahanbiť ani naši študenti, ktorí sa umiestnili v silnej konkurencii takto:
              - Peter Kubek (3. P trieda) - 6. miesto
              - Ján Vnenčák (3. O trieda) - 8. miesto
              - Ľuboš Kubizna (3. O trieda)

              Ich obdivuhodné výkony sa tak stali pre mnohých študentov hodnými nasledovania. Srdečne im blahoželáme sa zároveň im držíme palce v krajskom kole súťaže, ktorého sa Peter Kubek a Ján Vnenčák zúčastnila vo februári 2010.

              PaedDr. Marianna Šuráňová
            • Čo vieš o Európskej únii?

            • Dňa 21. decembra 2009 sa na SOŠ uskutočnilo školské kolo súťaže "Čo vieš o EÚ?", kde si študenti mohli preveriť už získané vedomosti a doplniť nové skutočnosti z danej oblasti. Súťaže sa zúčastnilo štrnásť 2-členných družstiev. Umiestnenie výhercov bolo nasledovné:
              1. miesto - 3. P trieda (Renáta Kapičáková, Veronika Antalcová)
              2. miesto - 3. O trieda (Ivana Kvaková, Ľuboš Kubizna)
              3. miesto - 4. P trieda (Slávka Fajčáková, Mária Murínová).

              Výhercom srdečne blahoželáme a tešíme sa spolu s nimi.

              Ing. Marcela Prielomková